Damesschoenen met hoge hakken door de tijd

Pink platform 18 cm ADORE-709 pleaser high heels

De geschiedenis van de schoen met hoge hakken is moeilijk in kaart te brengen, maar ze bestaan zeker al vele eeuwen in een of andere vorm. Modes komen en gaan en pas in het laatste deel van de twintigste eeuw stond de mode met hoge hakken op een laag pitje. Zoveel materiële invloeden op ons leven zijn terug te voeren tot de oude Egyptenaren en dit is geen uitzondering voor deze schoenen. Er zijn aanwijzingen dat de heersende klassen in die oude tijd van de mode hielden om op dikke houten zolen te lopen, zo niet precies op hoge visit https://www.heels-high.nl hakken. Deze mode gluurt en neemt in de loop van de tijd af en bereikte een absurd hoogtepunt onder de Turkse hogere klassen in de vijftiende eeuw toen sommige vrouwen tot dertig centimeter hoge schoenen droegen, waardoor de constante aanwezigheid van een bediende noodzakelijk was wiens taak het was om ervoor te zorgen dat de drager van deze wangedrochten viel niet om. In China leverde de praktijk van het binden van de voeten van kleine kinderen om de groei van de voeten te beperken resultaten op waardoor uw gemiddelde damesschoenen maat 5 er enorm groot uit zouden zien. Nu deze praktijk is losgelaten, zijn damesschoenen maat 5 meer de norm. Deze zelfde kinderen groeiden toen op met het dragen van een verhoogde platformschoen, die niet ver weg werd beschreven als hoge hakken. In de achttiende en vroege negentiende eeuw werden ze vaker pumps genoemd. Vermoedelijk betekende dit dat ze over het algemeen alleen aan het hof werden gedragen.

Vandaag hoef je niet te wachten op een uitnodiging van adel om op je hoge hakken te stappen. Dit kan in ieder geval op de meeste ontwerpen van schoenen en laarzen. Damesschoenen met hoge hakken zijn weer extreem in de mode na die kleine hapering in de jaren tachtig en negentig toen ze zo goed als verdwenen waren. Deze worden niet langer alleen gebruikt op formele pumps. Zelfs dat oude maar nu herziene en volledig modieuze schoeisel; de klomp, kan hiermee gekocht worden. De definitie van een hoge hak staat ter discussie. Sommige schoenontwerpers hebben in het verleden geprobeerd een definitieve hakhoogte vast te stellen om deze te kwalificeren als ‘hoge hak’. De hoogte waar het meest over eens is, is twee en een halve inch waaronder het een kittenhiel wordt. De hak zelf is vaker wel dan niet gemaakt van een van plastic afgeleide stof, behalve in het geval van naaldhakken waar de extreme smalheid van de schacht vereist dat deze van gehard staal is gemaakt.

Damesschoenen met hoge hakken hebben voordelen en enkele nadelen. Er is een seksuele connotatie en zelfs wat erotiek geassocieerd met het dragen ervan. Zeker, ze wekken de illusie dat de drager langere benen heeft dan zij. De kuitspier wordt meer geaccentueerd en de drager wordt waargenomen, zo niet daadwerkelijk, om te lopen met een verbeterde houding. De medische professie en voetzorgspecialisten en andere zorgprofessionals zetten altijd een domper op hen. Ze beweren dat als de drager niet oppast, in het slechtste geval op de lange termijn eeltknobbels de minste van hun zorgen kunnen zijn. Andere, meer extreme complicaties kunnen leiden tot misvorming van de voet en zelfs ergere aandoeningen. Aan de positieve kant suggereert recent onderzoek dat het dragen van hoge hakken nuttig is bij het versterken van de bekkenbodem.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.